Европа е все по-недоволна от ниската цена на китайските автомоблили, особено

...
Европа е все по-недоволна от ниската цена на китайските автомоблили, особено
Коментари Харесай

Битка за надмощие: Брюксел ще наложи мита за част от китайския внос на автомобили със задна дата

Европа е все по-недоволна от ниската цена на китайските автомоблили, изключително на електрическите, които подбиват цените на всички останали марки. Това е и главната причина Европейската комисия да възнамерява старта на митническа регистрация на вноса на китайски електрически автомобили и то още от това лято, предават международните организации.

Това значи, че китайския внос ще бъдат облаган с мита при положение, че течащото сега следствие на Европейския съюз откри, че те получават несправедливи дотации за постигането на по-ниска цена и надлежно за дъмпинг на пазара. 

Още през септември 2023 година стана ясно, че износът на електрически автомобили от Китай към страните от Европейски Съюз се е удвоил, на фона на следствие от страна на Брюксел, обвързвано с евтиния импорт на китайски електрически коли. Тогава Европейската комисия разгласи, че вижда икономическа опасност за производството на електрически коли в Европа. 

През септември основаните в Китай производители на коли са изнесли към 91 000 електрическия автомобил, в това число транспортни средства с чисто батерийно зареждане и plug-in хибриди, за задграничните пазари.

Износът на коли е повишен с цели 107% по отношение на година по-рано и съставлява 25,4% от общия експорт на коли в страната за месеца, демонстрират данни, оповестени от Китайската асоциация за леки коли. 
 Снимка 438276
Източник:

Разследването

Въз основа на констатациите от следствието Европейска комисия ще би трябвало да откри дали е в полза на общността да в профил последствията от откритите нелоялни търговски практики посредством налагане на антисубсидийни мита върху вноса на електрически коли от Китай. Експертите от Европейска комисия настояват, че имат задоволително доказателства за това, че неотдавнашното внезапно нарастване на евтиния и субсидиран импорт на електрически коли от Китай в Европейски Съюз съставлява икономическа опасност за бранша на Стария континент.

Любопитното е, че следствието би трябвало да приключи през ноември тази година, само че Европейски Съюз обмисля да вкара краткотрайните мита със задна дата - още през юли. Европейска комисия разгласи публично, че към този момент разполага с задоволително доказателства, които демонстрират, че китайските електрически автомобили са били субсидирани от държавните управляващи, както и че техният импорт се е нараснал с 14% на годишна база, откогато следствието публично започва през октомври 2023 година.
 На фона на следствието на Брюксел: взрив на китайските електрически автомобили в Европа
На фона на следствието на Брюксел: взрив на китайските електрически автомобили в Европа

Има ли икономическа опасност за европейските производители на коли?

На този декор от Китайската комерсиална камара към Европейски Съюз обявиха, че са разочаровани от този ход на Европа и че скокът на вноса отразява възходящото европейско търсене на електрически коли.

Много производители от Китай, в това число BYD и MG, която е част от концерна SAIC, се насочват към Стария континент, предлагайки електрически автомобили на по-ниски цени. Така те постановат напън върху производителите на всеобщия пазар като Stellantis и Volkswagen, сматат проверяващите.

Миналата година китайската BYD изпревари Tesla като най-големият производител на електрически автомобили в света. Както Money.bg писа, неотдавна от китайската компания оповестиха, че ще построят цех за коли в Унгария, с цел да усилят продажбите в Европа. Други китайски производители на коли също обмислят построяването на нови заводи и закупуването на остарели в разнообразни страни от Европейски Съюз. Остава да забележим по какъв начин ще приключи борбата за превъзходство сред Брюксел и Пекин.
 Китайската BYD избра Унгария за идната си фабрика за акумулатори
Китайската BYD избра в коя европейска страна ще построи новата си фабрика за акумулатори

Многомилиардна инвестиция
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР